Huetink Lelies Nieuws: December 2016
 
Activiteiten
Op 21 December hebben we de laatste leliebollen van oogst 2016 boven de grond weten te krijgen. Omtrent de rooi omstandigheden kunnen we niets anders dan dik tevreden zijn: een 10 met een griffel! Als we dit elk jaar zo mogen beleven, dan tekenen we hiervoor direct bij het kruisje!
 
Nadat het rooien is beëindigd, zijn we direct met man en macht het materieel gaan schoon maken. Rooimachines, tractoren, keepers, bunkers en de spoelmachines hebben we voor de kerst schoon weten te krijgen. Dat betekende voor een aantal van onze mensen enkele weken vrij tussen oud & nieuw en de eerste week van het nieuwe jaar. Wel verdiend met nog het hele zware plantuien- en lelieoogst seizoen van 2015 in ons achterhoofd.
 
 
 
het schoonmaken van het oogstmaterieel
  
 
De lelieverwerking verwachten we aan het einde van week 1 zo ongeveer af te ronden. Daarna moeten we enkele verwerkingslijnen ombouwen voor het schonen en sorteren van het lelieplantgoed.
 
Dit jaar zijn de schubben mooi op tijd in de preparatie gekomen. Wel zijn we nog regelmatig bezig, met het inpakken van restanten bollen. Op ons areaal heb je altijd wel wat bollen die over blijven na de verwerking, en waar niet direct voor een redelijke prijs afzet voor is. Deze worden op een bepaald moment in gevroren en later in de ijshandel verkocht.
 
Naast het werk in de lelies, zijn tussen kerst en het oudejaar de percelen met aardbeiplanten afgedekt met geperforeerd folie. Afgelopen najaar hebben we al twee koude periodes gehad. Om de planten verder te beschermen tegen het winterweer, is de folie aangebracht.
 
 
Weer- en klimaatomstandigheden
Prima weersomstandigheden kenmerkten lelie oogst 2016. Ook de gemiddelde temperatuur was voor ons werk perfect. Niet te warm, want dat betekent nattigheid tijdens het rooien en de bollen drogen dan ook minder gemakkelijk. Als we nog even terug kijken naar de oogst omstandigheden van 2015, dan kunnen we toch wel spreken over een verschil van dag en nacht.
 
 
 
Het aanbrengen van een foliedek over de aardbeiplanten
 
 
Nu de bollen er uit zijn, hopen we dat we komende winter nog enige tijd echt winterweer krijgen. Uiteraard wel als de aardbeiplanten geoogst zijn. Voor de structuur van de grond en bestrijding van ongedierte en aardappelopslag, is dit zeer gewenst. We zullen zien…
 
 
Markt
Zoals al eerder gemeld, gaat lelie oogst 2016 niet de boeken in als een topoogst. Dit gegeven is op zich geen grote verrassing. In veel andere gewassen zien we het zelfde beeld: granen, aardappelen, suikerbieten, etc.
 
 
Ondanks de matige oogst in zowel de eerstejaars plantuien alsmede de LA hybriden, zijn we positief verrast door de prima oogst in de oriëntals en OT hybriden. Dit assortiment was in het voorjaar 2016 vroeg geplant en stond er eind april/begin mei al prima op. De restanten van dit assortiment vinden over het algemeen goed zijn weg. In de goed gevraagde rassen/maten kunnen we in de prijs een plus noteren, t.o.v. de voorverkoop.
 
 
 
Het oogsten van de laatste oriental/OT lelies
 
 
Laatste maandelijkse Huetink Lelies Nieuws
Dit is de laatste Huetink Lelies Nieuws; we gaan stoppen met het u maandelijks informeren via onze website. Ruim 6 jaar hebben wij u elke maand geïnformeerd omtrent het reilen en zeilen van ons bedrijf. Hierbij lag het accent op de lelieteelt, terwijl we de afgelopen jaren qua teelten wat verbreed zijn naar andere teelten van hoogwaardig plantaardig uitgangsmateriaal.
 
Al enkele jaren zijn we ook redelijk actief op social media, hoofdzakelijk Facebook en Twitter. We hopen dat u via deze weg ook op de hoogte weet te blijven omtrent de ontwikkelingen van ons bedrijf.
 
Zullen we dan helemaal geen nieuws meer vermelden op onze website? Nee, regelmatig zullen we nog wel nieuws op onze website plaatsen, als er interessante wetenswaardigheden zijn te melden. Denk aan een frequentie van 3 a 4 maal per jaar. Dit soort nieuws zullen we ook middels Facebook en Twitter wereldkundig maken.
 
Rest ons om de trouwe volgers van de maandelijkse Huetink Lelies Nieuws, te danken voor het volgen van onze informatie de afgelopen jaren!
Tuesday the 18th.
Design by 888