Huetink Lelies Nieuws: Januari 2016
 
 
Activiteiten
Tussen kerst en oud & nieuw zijn de laatste leliebollen gerooid en gespoeld. Altijd weer een mooi moment, als de laatste bollen gerooid zijn. De oogst van het product lelie vindt nu eenmaal niet gedurende het meest ideale tijdstip van het jaar plaats. Sterker nog, als de meeste oogstwerkzaamheden op het land door een ieder afgerond is, komt de lelie oogst pas echt op gang. Eind week 1 is ook de verwerking van de leliebollen tot een eind gekomen. Dit betekent ook het afscheid van het seizoenswerk voor een grote groep seizoenswerkers Slechts een kleine groep blijft nog tijdens het plantgoed schoon- en sorteerseizoen. Het lelieplantgoed schonen en sorteren is altijd een typische winterklus. Het zorgt er voor dat er toch de nodige actie op het bedrijf is, maar de aansturing van het werk is relatief eenvoudig, vergeleken met het verwerkingsseizoen van het lelie leverbaar.
 
Naast de werkzaamheden aangaande het plantgoed sorteren, zijn een deel van onze vaste mensen druk met het onderhoud aan het materieel. Het gehele machinepark wordt grondig schoongemaakt en gestart wordt met het plegen van het onderhoud. Het moge duidelijk zijn, dat hier ook weer veel tijd en energie in gestoken moet worden, om alles weer in topconditie te krijgen.
 
Eind januari zijn alle oogstwerkzaamheden van teeltjaar 2015 definitief geëindigd. Op dat moment heeft Flevoplant de aardbeienplanten voor de vermeerdering gerooid.
 
 
 
Volop actie met het reinigen van de tractoren, en het rooi- transport- en spoelmaterieel
 
 
Weer- en klimaatomstandigheden
Zoals de afgelopen paar maanden al is gemeld, hebben we een moeilijk rooiseizoen achter de rug. Daar is al genoeg over gezegd. Evenals de november en december maand, is de gemiddelde temperatuur in januari ook weer aan de hoge kant geweest. Volgens Weeronline een kleine twee graden warmer dan normaal. Dit ondanks een week vorst in week 3. Het was toch al zo’n drie jaar geleden dat we enige ijsdagen hebben kunnen noteren. Aan het begin van de vorstperiode dook de temperatuur s ’nachts naar zo’n -8 graden. Echter helaas was de vorstperiode maar van korte duur. Er is maximaal zo’n 6 tot 7 centimeter vorst in de grond geweest. Voor de structuur van de grond, vinden wij een paar weken kale vorst altijd wel prettig. Echter na deze korte winterperiode is het wisselvallige, natte en te warme weer terug gekeerd.
 
 
 
Eind januari is het laatste gewas gerooid; de aardbeienplanten. Deze worden in Polen verwerkt
 
 
Markt
De handel oogst 2015 is rustig geëindigd. Over het algemeen kan gesteld worden, dat het maar een hele gewone oogst is geweest. Van veel kopers horen we dat men toch zo’n 10-15% minder bollen heeft ontvangen dan gepland. Ondanks de uitbreiding van het leliebollen areaal, zullen er toch totaal minder bollen beschikbaar zijn voor de bloemproductie komend jaar. Gezien allerlei wereldwijde ontwikkelingen, hoeft dit niet verkeerd te zijn.
 
In onze situatie hebben we in jaren niet zo weinig bollen ingepakt voor de ijshandel. Naast een forse voorverkoop, zijn toch de meeste restanten redelijk verkocht gedurende de oogst. Zeker in de orientals was medio december toch merkbaar dat de vraag aantrok, vanwege behoorlijke tekort leveringen.
 
 
 
Van de rode LA Pokerface wordt dit jaar beperkt de eerste bollen aangeboden
 
 
Momenteel zijn we bezig met de eerste voorverkoop 2016. Binnen het Casino Lelies assortiment komen dit jaar ook aardig wat nieuwe rassen voor het eerst beschikbaar. Daarin is behoorlijk interesse en binnenkort wordt gestart met de voorverkoop.
 
 
Grondzaken
In deze tijd van het jaar, zijn we al weer volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe teeltjaar. Dat betekent ook dat we volop bezig zijn met het huren van de nodige grondpercelen. Naast het land dat nodig is voor de bollenteelt, zijn we in 2012 ook gestart met de teelt van eerstejaars plantuitjes. Daar voor hebben we ook een behoorlijke hoeveelheid land nodig. De tweejarige verhuur van land voor respectievelijk lelies en plantuien is voor diverse landverhuurders zeer interessant. Met name voor melkveehouders die na de plantuienteelt grasland willen inzaaien, is dit een  interessante combinatie. De plantuitjes zijn voor half september van het land, waardoor het land eventueel alsnog bemest kan worden en er grasland ingezaaid kan worden.
 
Sinds vorig jaar telen we ook voor het eerst aardbeiplanten voor de vermeerdering. Ook voor deze teelt kunnen we elk jaar enkele percelen gebruiken. Indien u land voor langere tijd wilt verhuren, bent u bij Huetink Lelies aan het goede adres. Diverse interessante combinaties zijn mogelijk van lelie-, plantuien- en maisteelt. Gegarandeerd dat wij ook over meerdere jaren u de beste verhuuropbrengst kunnen bieden.
 
Huetink Lelies betaalt prima vergoedingen, gaat met zorg met uw land om en zorgt voor een correcte afhandeling van de gemaakte afspraken. Kijk op onze website voor meer informatie.
Tuesday the 18th.
Design by 888