Huetink Lelies Nieuws: Juli 2016
 
Activiteiten
In de juli maand werken jaarlijks de meeste mensen op het land. Met name het handmatig nakoppen van de lelievelden, is een werk waar vele arbeidsuren mee gemoeid zijn. Met de kopmachine wordt meestal in twee maal het gros van de bloemknoppen uit het gewas gekopt. Echter er blijven altijd knoppen die te diep in het gewas zitten. En deze mogen dan op ambachtelijke wijze verwijderd worden. Mooie zomerklus voor menig scholier, om wat zakgeld voor de vakantie bij te verdienen.
 
 
 
Het handmatig nakoppen van de lelies
 
 
Naast het koppen, vragen de lelieselectie, het bijmesten, beregenen en de gewasbescherming ook volop hun aandacht. Wat dat betreft is het deze maand altijd even puzzelen qua werkplanning. Naast al die werkzaamheden op het veld, vragen ook de laatste voorbereidingen voor het rooien van de eerstejaars plantuien hun aandacht. Het materieel moet uiteindelijk wel weer op tijd klaar zijn.
 
Ook zijn we tot halverwege de maand druk geweest met het leggen van de aardbeienranken.
 
  
Weer- en klimaatomstandigheden
Weinig drukte met de beregening in de juli maand. Zeer wisselvallig zomerweer. Dit maakt de werkplanning in de juli maand altijd lastig, als er veel in de velden gewerkt moet worden; selectie, koppen, wieden.
 
 
 
De gewasbescherming vraagt alle aandacht vanwege het ‘zieke’ weer
 
 
De schimmeldruk blijft heel hoog, zodat de vuurbestrijding in de lelies en de bladvlekkenziekte/meeldauwbestrijding in de eerstejaars plantuien alle aandacht vragen. Al met al zien we dat het wederom een moeilijk en lastig teeltjaar aan het worden is. Topopbrengsten zijn er in de lelies en plantuien niet te verwachten.
 
 
Markt
Normaliter is de juli maand 1 van de rustige maanden in het jaar qua bollenverkoop. Logisch: veel bollenbedrijven zijn volop bezig met de voorjaarsbloeiers zoals bijvoorbeeld de tulpen. Ook zijn velen op vakantie, zodat er minder activiteit is in de leliehandel. Echter dit jaar hebben we in de juli maand naar verhouding veel verkocht. Veel LA’s over een breed assortiment.
 
Tevens zien we wat meer actie in de ijshandel. Ook daar hebben we de nodige verkoop kunnen doen, zodat de ijsvoorraad behoorlijk is geslonken.
 
 
Assortiment
Deze maand belichten wij weer een lelie uit het Casino Lilies assortiment, te weten de rode LA Red Rock. Deze lelie kenmerkt zich door een prachtige intens bloedrode kleur. De lelie is bruikbaar vanaf maat 12/14. Alle maten vanaf 12/14 t/m de 20/op zijn prima bruikbaar. De bloemknoppen zijn van een groot formaat en de knoppen kleuren prachtig voor. Qua blad en opbouw is het een lelie die goed bruikbaar is en die voor een leliebroeier plezierig werkt.
 
 
 
Lilium Red Rock: een aanwinst in het rode segment LA hybriden
 
 
Van oogst 2016 is in alle maten nog beperkt aanbod beschikbaar. Dus heeft u interesse, laat het ons weten!
Tuesday the 18th.
Design by 888